Простатата

Много мъже не са сигурни какво представлява простатата, как функционира или кога да се обадят на лекар, ако смятат, че имат проблем. Информацията е най-доброто средство за справяне с този аспект от мъжкото здраве.
Простатата е малка жлеза, с размер на орех, част от репродуктивната система на мъжа. Разположена е между пикочния мехур и пениса, пред ректума, а уретрата преминава през центъра и. Простатата е изключително важна за репродуктивната функция и е отговорна за отделянето на течност, която защитава и подхранва спермата. По време на еякулация простатата изтласква тази течност посредством уретрата и тя се изхвърля заедно със спермата под формата на семенна течност.

Доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ)

ДПХ е медицинският термин, който описва състоянието на уголемена простата. ДПХ възниква когато клетките на простатната жлеза започнат да се размножават. Тези допълнителни клетки причиняват набъбването на простатната жлеза, като по този начин тя притиска уретрата и ограничава потока на урината.
ДПХ може да причини сериозни нарушения във функцията на пикочния мехур, бъбреците и сексуалната функция на мъжа. Затова превенцията и грижата за здравето на простатата са от изключително значение и е важно мъжете да проверяват периодично състоянието си след навършване на 40-годишна възраст!
Купи онлайн